Katsed siit nurgast ja sealt nurgast, keskpõrandale kokku

Valga Gümnaasium võtab taas osa Teadlaste Öö festivali sündmustest. Festivali peateemast “101 eksperimenti“ inspireerituna korraldame oma õppuritele põnevaid ettevõtmisi ja katseid nii koolimajas, köögis, põllul, veekogu ääres kui ka metsa all. Seetõttu kestab meie kooli festival 23.-27. septembrini. Projektijuhiks on Valga Gümnaasiumi karjääri- ja projektijuht Pille Olesk.

Astume nädala jooksul paar sammu ajas tagasi, uurime ja katsetame võimalusi, kuidas ja miks esivanemate tarkusi tänasesse päeva tuua. Luu graveerimisest kändude juurimiseni ning tõrvaajamiseni. Astume mõne sammu ka tulevikku, tehes katseid tulevikutoidulaualt, molekulaargastronoomia võimalusi kasutades.

Avatud katsete päeval, 27. septembril ootame koolimajja naaberkoolide põhikoolilõpetajaid meie gümnasistide juhendamisel eksperimenteerima.

KIK-i projekti ja Teadlaste Öö nädala raames toimub õpilaste välipraktikum Parmu Ökokülas, kus päeva jooksul saavad õppurid osa kolmest programmist: tõrvaajamine, kalastamine ja hobutööd.
23. septembril osalevad 11. klassid
24. septembril osalevad 12. klassid
25. septembril osalevad 10. klassid

25. septembril lähevad kolm meie kooli noormeest Joel Raidve, Tambet Kuus ja Kaspar Kann Põhja-Eestis asuvasse Kolga Kooli läbi viima töötubasid, kus õpetatakse põhikooli õppuritele molekulaargastronoomia ja segadustekitavate maitsete põhitõdesid ja viivad koos nendega läbi lõbusaid köögikunsti-keemia katseid.

26. septembril on koolis katsete ja töötubade päev. Loenguga esineb kõigile õppuritele Tartu Ülikooli lektor Friedrich Kaasik teemal „Tehislihas“. Kõik klassid saavad käe külge panna ka katsetes. Tehakse jäätist, söödavat paberit, tehisliha ja vaakumkambris valmisatakse külmkuivatatud marju. Tegemist jätkub kõigile. Töötubasid viivad läbi meie oma gümnasistid, juhendavad Irja Kängsepp ja Piret Markson.

27. septembril tulevad meile karjäärikursuse raames valla koolide 9. klassi õpilased. Ka nemad saavad ise katseid teha. Gümnasistid õpetavad jäätist valmistama ja külmkuivatavad marju kiirmeetodil. Samal päeval on 11. majandusklassil külas luu graveerimise meister Monika Hint.